Néma Júlia | folyékony föld

nema_julia_folyekony_fold_facebook_event

Néma Júlia
folyékony föld

objektek a vulkánok tengeréből

"meglátszottak a vizek medrei s megmutatkoztak a világ fundamentomai"
– Zsoltárok könyve 18,16

Megnyitó: 2024. április 3., szerda, 18 óra
Megnyitja: Vékony Délia művészettörténész, filozófus

Vékony Délia megnyitóbeszéde Néma Júlia folyékony föld c. kiállításán - Artmagazin.hu


Facebook esemény

Néma Júlia képzőművész, porcelán- és kerámiatervező, a Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi-díj birtokosa (2013). Munkásságát a művészet, a design és a kézművesség egyedi összhangja jellemzi. A Néma Júlia Stúdió az ország egyik vezető kerámiaműhelye, egyben az első és egyetlen olyan vállalkozás hazánkban, ahol saját magas hőfokú fatüzeléses kemencében, professzionális módon készülnek műalkotások, építészeti kerámiák és használati tárgyak.

Néma Júlia művészi szemléletét lényegi Kelet-Nyugat érintkezések tapasztalatai formálták, hidakat építve a konstruktív és konkrét művészet, a távol-keleti esztétika, az európai formatervezés és a helyi fazekasság hagyományai között. Mesterei közé tartozik Fajó János festőművész és szobrász (1937–2018), valamint Frederick L. Olsen keramikusművész és kemenceépítő mester.

Műhelyének fontos pillére az az úttörő horderejű kutatás-fejlesztés, mely hazai, helyi alapanyagok feltárására és saját technológiájához igazítására irányul. Sok éve folyamatosan, országszerte gyűjt természetes forrásokat, agyagokat, földet, sziklákat, ásványokat egy fenntartható művészeti gyakorlat jegyében, egyedülálló eredményekkel. Ennek az interdiszciplináris és kultúraközi munkának a gyümölcseit mutatjuk most be a K.A.S. Galéria terében. A kiállítás a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megrendezett folyékony föld című önálló kiállítás anyagából válogat, kiegészítve új, a koncepció mentén készült darabokkal, helyspecifikus installációval.

Néma Júlia a  folyékony föld - objektek a vulkánok tengeréből című kiállításon a vulkáni tevékenység fiktív újrajátszását rögzíti tárgyainak felszínén, járatlan utakon közelítve a kerámia, mint művészeti médium eredetvidékéhez.

A vulkánok tengeréből született objektek a Balaton-felvidék tájélményéből és páratlan földtani örökségének időrétegeiből bontják ki a természetes geodiverzitás vizuális gazdagságát.

A geometrikus absztrakció jegyében, minimalista eszköztárral, tisztán formált plasztikák és táblaképek a mélyrétegekből tárják fel a természet szépségét. A Litoszféra gömbformái a Föld gravitációját képezik le, a Lencse nyugodt lejtéssel összegyűjt, középre terel és megőriz, a táblakép műfajához közelítő Tabula képei a festészet spirituális dimenzióit idézik, felületükön az átalakuló matéria festőisége nyilvánul meg, a Sztélé térbe lépteti a tabula festői effektjeit, miközben a régészet, az épített környezet kontextusába helyezi.

Vizuális gazdagságukból egy szobrászi táj áll elénk, melyben egymásba olvad az élettelen és az élő természet, összekapcsolódik a kortárs konkrét művészet, a geológiai örökség és a kerámia hagyománya.

A Néma Júlia Stúdióból kikerülő asztali edénykészletek iskolateremtő hatású gyakoroltak a tálalás módjaira a kortárs magyar gasztronómiában. Magánügyfelei mellett megbízói közé tartoznak olyan Michelin-csillagos éttermek, mint a SALT Budapest, a 42 Étterem és a Babel Budapest (2016–2020), továbbá a Laurel Budapest, a Botaniq Turai Kastély Clarisse Étterme, valamint olyan korábbi műhelyek, mint az Olimpia Vendéglő, a Fáma, a Fricska Gastropub vagy a Salon a New York Palotában.

Néma Júlia Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyve nemcsak az első és egyetlen magyar nyelvű publikáció a témában, hanem a stúdió gyakorlatának elméleti, történeti és technikai megalapozása. Hatását jelzi, hogy a Scolar Kiadónál 2013-ban megjelent kötet néhány év alatt elfogyott.

Szobrászatot, plasztikákat, reliefeket, mindennapi használati tárgyakat, festményeket, szitanyomatokat és fotogramokat átívelő munkássága megannyi kiállításon szerepelt Amerikától Európán át Japánig. Nemzetközi konferenciák és szimpóziumok rendszeres résztvevője, publikációi rangos folyóiratokban jelentek meg. 2012-ben doktori fokozatot (DLA) szerzett, több mint évtizedes egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik.

A kiállítás megvalósítását az NKA, a művek létrejöttét a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 és a Művészetek Háza Veszprém Balaton EYE rezidenciaprogramja, a Magyar Művészeti Akadémia, a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark és az EU-Japan Fest Japan Committee támogatta.

Nyitvatartás: szerda-csütörtök-péntek 15 - 18 óra között, más időpontban bejelentkezéssel

A kiállítás megtekinthető: 2024. május 6-ig.

 NJS0031 35 A Fb
 NJS0078 80 A2 Insta
 NJS009193 A1 Fb
 NJS0107 108 A1 Fb
 NJS0107 108 A2 Fb
 NJS0113 14 A1 Fb
 NJS0155 60 B Fb
 NJS0155 60 B1 Fb
 NJS0220 A Fb

folyékony föld | Interaktív tárlatvezetés Néma Júl...
A FORMA EVOLÚCIÓJA ÉS REVOLÚCIÓJA 2.0
 

Hozzászólások

Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Already Registered? Login Here
Vendég
2024. április 25. csütörtök

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://kasgaleria.hu/